Winnica Dwórzno - Mazowiecka Toskania

Image

Winnica Dwórzno, przez wielu nazywana „mazowiecką Toskanią”, to największa winnica na Mazowszu i jedna z większych w kraju.

Image

W Winnicy Dwórzno produkujemy wina gronowe oraz owocowe, korzystając z tradycyjnych metod winiarskich. Przykładamy szczególną wagę, aby nie zatracić tego, co oferuje nam natura. Dlatego wina produkowane są w pełni naturalnymi sposobami, przy użyciu nowoczesnej i sprawdzonej technologii.

Image

W Winnicy Dwórzno produkujemy wina gronowe oraz owocowe, korzystając z tradycyjnych metod winiarskich. Przykładamy szczególną wagę, aby nie zatracić tego, co oferuje nam natura. Dlatego wina produkowane są w pełni naturalnymi sposobami, przy użyciu nowoczesnej i sprawdzonej technologii.

Wieś Dwórzno, położona zaledwie 40 km od Warszawy, jest miejscem czystym ekologicznie. Otulona lasami i granicząca z jeziorem miejscowość to wododział naturalnie oczyszczający się od tysiącleci. Dzięki tym wspaniałym warunkom i odpowiedniej glebie Winnica Dwórzno może pochwalić się produkcją doskonałej jakości wina, jednocześnie stanowiąc piękny kierunek enoturystyczny.

Image

Region ten nazywany jest Wysoczyzną Mazowiecką.  To najwyższy punkt na Mazowszu, skąd bierze początek pięć rzek:  Mrowna, Wężyk, Utrata, Karczunek, Pisia Tuczna, Pisia Gągolina. Plantacja wznosi się nad pięciohektarowym jeziorem, granicząc z nim od południa. To przepiękna okolica o porzeźbionej, pagórkowatej powierzchni, z wielce pożądaną dla winorośli południową ekspozycją.

Image

Region ten nazywany jest Wysoczyzną Mazowiecką.  To najwyższy punkt na Mazowszu, skąd bierze początek pięć rzek:  Mrowna, Wężyk, Utrata, Karczunek, Pisia Tuczna, Pisia Gągolina. Plantacja wznosi się nad pięciohektarowym jeziorem, granicząc z nim od południa. To przepiękna okolica o porzeźbionej, pagórkowatej powierzchni, z wielce pożądaną dla winorośli południową ekspozycją.

Doskonałej jakości owoce rosnące na naszych krzewach są nie lada pokusą dla wszelkiego rodzaju szkodników. Głównym z nich są szpaki, które potrafią w ciągu jednego dnia wyczyścić winnicę z owoców. Naszą winnicę chronią przed nimi jastrzębie, które patrolują okolicę i odstraszają szkodniki. Sam głos jastrzębi budzi popłoch wśród pozostałych ptaków.

Image

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Winnicy Dwórzno oraz spróbowania produkowanych przez nas trunków. Wierzymy, że uda nam się udowodnić światu, że polskie wino może zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy i sommelierów.

Oferujemy również indywidualne zwiedzanie Winnicy Dwórzno połączone z degustacją oraz wycieczki i imprezy dla firm.

Image

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Winnicy Dwórzno oraz spróbowania produkowanych przez nas trunków. Wierzymy, że uda nam się udowodnić światu, że polskie wino może zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy i sommelierów.

Oferujemy również indywidualne zwiedzanie Winnicy Dwórzno połączone z degustacją oraz wycieczki i imprezy dla firm.

Historia Winnicy Dwórzno

Winnica Dwórzno została założona w 2012 roku. Gospodarstwo może w tym momencie pochwalić się statusem największej winnicy na Mazowszu, produkującej około 50 tys. butelek rocznie, jednak początki wyglądały zupełnie inaczej. 

Gospodarstwo rolne w Dwórznie powstało jeszcze w latach 90. Wiesław Gowin, założyciel winnicy, postanowił skupić grunty w rodzinnych stronach, aby nie zatracić kontaktu ze swoimi korzeniami. Przyświecała mu wizja, żeby ojczysta ziemia rodziła owoce.

W Dwórznie z początku była plantacja malin. Pierwszą osobą, która skierowała nas w stronę winiarstwa był Michał Gmurczyk, nasz doradca sadowniczy. Jego hobby była domowa produkcja wina. Jego eksperymenty na naszych malinach bardzo nam się spodobały.

Gospodarstwo istniało wtedy już ładnych parę lat, jednak to pan Michał zainspirował nas do rozpoczęcia własnego przetwórstwa, oprócz samej sprzedaży owoców. Zapoznał nas z Romanem Myśliwcem, zwanym „polskim Dionizosem”, który bardzo mocno przyczynił się do winnego renesansu w Polsce.

Produkcja win zaczęła się od mniej lub bardziej udanych eksperymentów, prób, błędów i doświadczeń prowadzonych przez Michała Gmurczyka oraz Grzegorza Mazurka. Z początku nie mieliśmy profesjonalnego sprzętu – wino wyciskaliśmy ręcznie, kręcąc drewnianą prasą.

Nasze pierwsze wina zaczęliśmy robić z malin, które rosły wtedy w gospodarstwie. Nie były to nalewki, tylko wina w pełnym znaczeniu tego słowa. Pan Michał przynosił nam swoje eksperymenty w małych buteleczkach, a my decydowaliśmy, czego brakuje w smaku i co można poprawić.

Eksperymentowaliśmy z winami na miodzie, winami wytrawnymi, połączeniami owoców. W końcu udało nam się stworzyć wino owocowe, które według degustujących smakuje jak świeże owoce prosto z krzaka. Wtedy zdecydowaliśmy się kupić sadzonki winorośli i rozpocząć produkcję tradycyjnego wina gronowego pod opieką pana Romana Myśliwca. Winnica została zasadzona w 2012 roku i pierwotnie rosło w niej 13 szczepów winogron.

Na zdjęciu widać zalążki pierwszych owoców, które wyrosły w Winnicy Dwórzno.

Zachęceni sukcesem win owocowych, rozpoczęliśmy eskperymenty z winami gronowymi. Pierwsze z nich udało nam się wytworzyć w 2014 roku. Nie były to jednak wina gotowe do sprzedaży. Na pierwszy komercyjny rocznik musieliśmy poczekać do 2015 roku. Wtedy też powstało nasze logo ze złotym liściem winorośli oraz charakterystyczna, biało-czerwona etykieta.

Na zdjęciu pierwsze wina z 2014 roku, jeszcze ze starą etykietą.

Wraz z kolejnymi udanymi winifikacjami i powiększonym doświadczeniem zainwestowaliśmy w profesjonalne sprzęty do produkcji wina. W tym momencie Winnica Dwórzno dysponuje najwyższej klasy urządzeniami i technologiami, które pozwalają nam tworzyć doskonałej jakości wina, ograniczając użycie chemii do absolutnego minimum.

W 2016 roku podjęliśmy współpracę z Piotrem Stopczyńskim, jednym z najlepszych enologów w Polsce. Z jego pomocą wina z Winnicy Dwórzno osiągnęły najwyższy standard i są doceniane przez smakoszy nie tylko z Polski, ale i z zagranicy.

W tym momencie nasze gospodarstwo liczy 50 hektarów, a sama winnica 6 hektarów, co czyni nas jedną z największych w Polsce. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty z roku na rok były coraz lepsze, a polskie winiarstwo rosło w siłę i zdobywało pozytywny rozgłos w kraju i za granicą.

Założenie gospodarstwa

Założone przez Wiesława Gowina gospodarstwo w Dwórznie początkowo zajmowało się wyłącznie uprawą malin.

1990

2011

Pierwsze wino

Pierwsze wino powstało z inicjatywy Michała Gmurczyka. Było zrobione z malin z naszego gospodardstwa, przefermentowanych na miodzie lipowym od lokalnego pszczelarza.

Założenie winnicy

Zachęceni zaskakująco udanym winem owocowym, w 2012 roku postanowiliśmy zasadzić winnice. Pierwsze sadzonki pochodziły od Romana Myśliwca. Było to 13 odmian winorośli posadzonych na niespełna 2 ha.

2012

2015

Pierwszy zbiór na wina komercyjne

Pierwsze zbiory pozwalały nam na przeprowadzenie wielu prób i zdobywanie doświadczeń. Owoce zebrane w sezonie 2015 zostały już przeznaczone do produkcji pierwszych win, które trafiły na stoły restauracji i do Państwa domów.

Rozpoczęcie sprzedaży win

Ponieważ wykorzystujemy naturalne, czasochłonne metody produkcji, wino z Winnicy Dwórzno powstaje aż 2 lata. Dlatego dopiero w 2017 roku rozpoczęliśmy sprzedaż wina z rocznika 2015.

2017

2018

Otwarcie winnicy dla gości

Święto wina, które odbyło się 15.09.2018 w Winnicy Dwórzno było nie tylko pierwszą imprezą plenerową, która odbyła się u nas, ale także otwarciem winnicy dla odwiedzających. Od tego momentu można przyjechać do nas nie tylko w celu zakupienia wyjątkowych win ale także po to, aby poznać tajniki jego produkcji. Liczymy na to, że w najbliższch latach Winnica Dwórzno urośnie do rangi atrakcji turystycznej regionu.

Ludzie Winnicy

Wiesław Gowin

Założyciel winnicy

Wiesław Gowin to założyciel gospodarstwa rolnego w Dwórznie oraz pasjonat wina. To z jego inicjatywy ta ziemia zaczęła rodzić owoce. Założona przez niego w latach 90. plantacja malin stopniowo rozrastała się, aby w końcu ewoluować w liczące 50 ha gospodarstwo połączone z winnicą. Dzięki niemu mała wieś zyskała w oczach wielu przydomek „mazowiecka Toskania”.

Wiktor Gowin &

Oskar Gowin

Marketing i zarządzanie

Wiktor i Oskar to synowie Wiesława Gowina, założyciela gospodarstwa w Dwórznie. Kontynuują dzieło swojego ojca zarządzając Winnicą Dwórzno oraz promując polskie wino z mazowieckiej ziemi. Z wielką chęcią oprowadzą Państwa po naszej winnicy i podzielą się wiedzą na temat winiarstwa w Polsce.

Grzegorz Mazurek

Kierownik gospodarstwa

Grzegorz Mazurek jest z nami od ponad 20 lat. Odpowiedzialny za pracę w gospodarstwie i winifikację jest prawdziwym człowiekiem renesansu. Dba o to, aby wino z Dwórzna zawsze było doskonałej jakości, a gospodarstwo utrzymane w wysokiej kulturze. Jako kierownik gospodarstwa jest najważniejszą osobą w Dwórznie.

Piotr Stopczyński

Enolog

Piotr Stopczyński to jeden z najlepszych enologów w Polsce. Wino to dla niego przede wszystkim pasja, dlatego właśnie on czuwa nad jakością trunków z Winnicy Dwórzno. Regularnie sprawdza stan zdrowia naszych winorośli oraz próbuje powstających win, aby upewnić się, że udadzą się doskonale.