Nasze odmiany winogron

Adalmiina

Odmiana z amerykańskiej hodowli Elmera Swensona, z tzw. odmian północy. Rośnie średnio silnie i dobrze plonuje. Odporna na mrozy do -35°C. Grona średniej wielkości z luźno osadzonymi żółtawymi, kulistymi jagodami. Miąższ delikatny i słodki, bez wyraźnego aromatu i smaku. Zapach wina świeży - zielone jabłko, cytrusy, melon. Wino orzeźwiające, lekko mineralne z nutą grejpfruta i limonki, później  rozwijającą się w stronę dojrzałego jabłka i gruszek. Obecnie jedna z najbardziej obiecujących odmian pod względem odporności i łatwości w uprawie.

Aurora

Odmiana stosowana często w uprawie przydomowej jako deserowa. Dojrzewa wcześnie, bardzo plenna. Mrozowytrzymałość do -28°C. Grona średniej wielkości, wydłużone, lekko zwarte. Jagody średnie lub małe, kuliste, jasnożółte z delikatnym różowym rumieńcem, soczyste, słodkie, bez wyraźnego aromatu. Odmiana  łatwa w uprawie, dobrze sprawdza się w Polsce. Nadaje się do wyrobu lekkiego wina stołowego. Wino lepszej jakości można uzyskać na glebach gliniastych. Najlepiej nadaje się do kupażowania z innymi bardziej aromatycznymi winami.

Hibernal

Odmiana niemiecka. Bardzo plenna. Bez większych uszkodzeń znosi mróz do -25°C. Dojrzewa późno, zbiór możliwie jak najpóźniej w październiku, tuż przed przymrozkami. Mimo późnej pory dojrzewania, w owocach gromadzi dużo cukru. Grona zwarte z jasnozielonymi owocami średniej wielkości. Bardzo dobrej jakości wino o nadzwyczaj przyjemnym aromacie. Odmiana do wykorzystania w najcieplejszych rejonach Polski, na osłoniętych i nasłonecznionych stanowiskach. Owoce Hibernala to świetny surowiec do wyrobu win słomkowych oraz win lodowych.

Johanniter

Odmiana niemiecka. Dość plenna. Wytrzymałość na mróz do -25°C. Grona średniej wielkości, średnio zwarte, lub zwarte, cylindryczne, często z bocznymi skrzydełkami.  Żółtozielone jagody, średniej wielkości. Dojrzewa w pierwszej dekadzie października, ale zbiór powinien być możliwie późno, tuż przed przymrozkami, w celu obniżenia kwasowości. Warunkiem uzyskania wysokiej jakości wina jest dobra dojrzałość owoców, dlatego odmiana powinna być uprawiana na najlepszych stanowiskach. Wino w typie Rieslinga, o pełnym smaku z tonami zielonego jabłka i gruszki.

Seyval Blanc

Odmiana znana od dawna w Polsce. Dojrzewa na przełomie września i października. Bardzo plenna. Mrozowytrzymałość nie przeciążanych owocowaniem krzewów, o dobrze  zdrewniałym pędach do -26°C. Grona średniej wielkości lub duże, stożkowato-cylindryczne, zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtozielone, o smaku winno-słodkim. Wino ma zwykle podwyższoną kwasowość, ale wysoki ekstrakt. Najwyższą jakość zyskuje po 2-3 latach leżakowania, osiągając często górną granicę w kategorii win stołowych.

Solaris

Odmiana niemiecka. Dość plenna. Wytrzymałość na mróz do -24°C. Pora dojrzewania owoców wczesna, zbiór w połowie września. Grona średniej wielkości, stożkowate, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąższ delikatny, bardzo słodki, o muszkatowym posmaku i stosunkowo niskiej zawartości kwasów organicznych. Solaris jest odmianą bardzo obiecującą, ale mało sprawdzoną w Polsce. Wino jest bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów.

Frontenac

Odmiana amerykańska  znana z wysokiej odporności. Dojrzewa dość późno - na początku października i ma dość wysoką zawartość kwasów organicznych. Grona są średniej wielkości do dużych, stożkowate, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, granatowo-fioletowe. Wytrzymałość na mróz do -35°C. Wino zawiera dużo czerwonego barwnika, jest żywo kwaskowe, solidnie zbudowane z aromatem świeżych wiśni, tytoniu, gorzkiej czekolady, dojrzałej czerwonej papryki i białego pieprzu. Odmiana powinna być uprawiana na dobrze nasłonecznionych stanowiskach.

Leon Milot

Leon Millot dojrzewa do zbioru pod koniec września. Plenność krzewów dobra. Mrozowytrzymałość w granicach do -28°C. Owoce ma dość małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o trochę zbyt niskiej kwasowości z aromatem wiśni, bzu i tytoniu. Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.

Marechal Foch

Odmiana francuska. Dojrzewa na przełomie września i października. Plenność wysoka. Owoce drobne, ciemnogranatowe o silnie barwiącym moszczu. Krzewy znoszą mrozy do -30°C. Wino o średniej zawartości czerwonego barwnika, pełniejsze w smaku od Leon Millot i wyższej zawartości kwasów organicznych, z aromatem wiśni, czarnego bzu i tytoniu. Wino z Marechal Foch zazwyczaj kupażuje się z Leon Millot. Ze względu na silny wzrost i wysoką mrozowytrzymałość może być uprawiana również w wysokich, przestrzennych formach.

Regent

Odmiana niemiecka na wino czerwone dobrej jakości. Plenność dobra. Dojrzewa na początku października. Wytrzymuje mrozy -24°C, pod warunkiem dobrego zdrewnienia pędów. Grona średniej wielkości, zwarte. Jagody kuliste, granatowe. Wino bardzo dobrej jakości, o południowym charakterze, ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone. Powinna być uprawiana w najcieplejszych rejonach Polski, na odpowiednich dla winorośli stanowiskach. Regent jest odmianą odporniejszą od Rondo, zarówno na choroby, jak i na mróz.

Heridan

Odmiana amerykańska. Wzrost krzewów średnio silny, plenność średnio wysoka. Wytrzymałość na mróz do -30°C, odporność na choroby wysoka - w dotychczasowej uprawie w Polsce nie wymagała ochrony chemicznej. Grona średniej wielkości lub małe, cylindryczne, zwarte. Jagody małe, kuliste, granatowe. Wino o niezłej strukturze, w kolorze ciemnoczerwonym, o dość typowych cechach Vitis riparia - "kabernetowa" nuta - zielona papryka, pomidor, świeże siano. Dość przyjemne, łagodny owoc - jeżyny, galaretka wiśniowa - dobrze dojrzałe garbniki.

Rondo

Odmiana niemiecko-czeska. Dojrzewa wcześnie - do spożycia już w sierpniu, na wino w połowie września. Plenność wysoka. Krzewy niezbyt mrozoodporne, ale bardzo dobrze regenerują się wydając wysoki plon. Grona średniej wielkości, średnio zwarte lub luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, granatowe. Miąższ delikatny, zaróżowiony, bez wyraźnego smaku i aromatu, ale smaczny. Większość czerwonego barwnika znajduje się tuż pod skórką. Obecnie jedna z najlepszych odmian na czerwone wino. Wino bardzo dobrej jakości, o ładnej, rubinowej barwie, przyjemnym czereśniowo-malinowym aromacie.

Swenson Red

Odmiana amerykańskiego hodowcy Elmera Swensona znana w Polsce. Wzrost bardzo silny. Owoce dojrzewają średnio wcześnie, w drugiej połowie września. Grona średniej wielkości, cylindryczne, średnio zwarte lub luźne. Jagody średniej wielkości, kuliste, purpurowo-różowe. Miąższ średnio zwarty, winno-słodki, bardzo smaczny, z malinowo-truskawkowym posmakiem. Krzewy wytrzymują mrozy -30°C. Z owoców Swensona można zrobić bardzo dobrej jakości, słodkie wino likierowe - wzmacniane. Na wina wytrawne odmiana mniej się nadaje. Wśród klasycznych, amerykańskich mieszańców ma najsmaczniejsze owoce.